Klorofylmutanter i byg

Øvelsens formål:

Forsøget har til formål at vise, hvordan klorofylmutanter ser ud og hvorledes mutant­egenskaber nedarves, samt samspillet mellem arv og miljø.

Materiale: Der udleveres 3 forskellige byglinier, hver indeholdende et recessivt gen (mutant).

Teori: Klorofyl er et farvepigment, der absorberer lys i forbindelse med fotosyntesen. I en normal bygplante, medvirker flere forskellige enzymer ved opbygning af klorofylet (foruden lys som miljøfaktor). Hos de tre bygmutanter er generne, der koder for disse enzymer blokeret (muteret) på tre forskellige steder.

aa

bb

cc

 

Albina

Xanta

Viridis

Normalt udviklet klorofyl

è

è

è

 

Hvid

Gul

Lysegrøn

Grøn

De tre gener sidder på tre forskellige steder og nedarves uafhængigt af hinanden .

albina: udspalter grønne og hvide

xanta: udspalter grønne og gule

viridis: udspalter grønne og lysegrønne

Udførelse: Tæl frøene før I sår dem, så kan spiringsprocenten senere udregnes. Så frøene i flamingo­kasser, en linie i hver kasse. Kasserne anbringes i planterummet (varmerummet). Vandes - men pas på det er ikke sumpplanter. Der er passende temperatur og 16 timers lys og 8 timers mørke. Se til planterne hver dag, om de er fugtige nok, der er stor fordampning.

Xanta deles i tre portioner, den ene anbringes i planterummet sammen med albina og viridis, (lys/mørke-rummet), de to andre portioner anbringes i konstant mørke. Pak plantekasserne ind i en mørk plasticsæk så der ikke slipper noget lys ind. Vær opmærksom på at frøene har plads nok til at spire. Placer kasserne under bordet. Xanta i mørke analyseres efter en passende vækstperiode, ca. en uge, hvorefter den ene kasse flyttes  op under lysstofrørene. Noter hvorledes planterne ser ud lige når de kommer ud af mørket.

Resultater:

Når planterne er passende høje høstes de. Brug det medfølgende skema til resultaterne.

1.      Udregn spiringsprocenten, for hver linie og i alt. Giv nogle forklaringer på den opnåede spiringsprocent.

2.      Udregn gennemsnitslængden, for grønne planter og for mutantplanter. Sammenlign de to tal og forklar en evt. grund til forskelle.

3.      Tæl de forskellige fænotyper.  

4.      Opstil et udspaltningsskema for linien xanta.  

5.      Udregn udspaltningsforholdet for hver enkelt linie og i alt for alle linier. Hvorledes stemmer de fremkomne resultater overens med teorien. Given forklaring på evt. afvigelser.

6.      Hvorledes har vi vist samspillet mellem arv og miljø?

7.      Kan man ud fra planternes udseende altid afgøre, hvilke der er homozygote og hvilke der er heterozygote.

Tilbage til Biologi C Øvelser