Måling af vækst ved gasudvikling
Teori:
Alt det organiske materiale, der produceres af planter og dyr, dør på et
eller andet tidspunkt. Dette døde organiske stof omsættes af nedbrydere til
uorganiske stoffer, som igen kan optages og udnyttes af planter til dannelse af
organisk stof - man taler derfor om stofkredsløb. De omtalte nedbrydere er især
mikroorganismer, bakterier og svampe, hvoraf de første, bakterierne, især
nedbryder dyrisk materiale, mens svampene især nedbryder plantemateriale. Et
eksempel herpå er almindelig gær, som er encellede svampe, der skal kunne udføre
de energikrævende livsprocesser vækst og formering som alle andre organismer.
Gærceller kan under aerobe (iltrige) forhold skaffe sig energi ved oxidation (iltning) af glukose (druesukker) ifølge respirationsprocessen:
Glukose + Ilt ® Kuldioxid + Vand + Energi
C6H12O6 + 6 O2 ® 6 CO2 + 6 H2O + E
Under anaerobe forhold kan gærceller skaffe energi ved spaltning af glukose iflg. gæringsprocessen:
Glukose ® Alkohol + Kuldioxid + Energi
C6H12O6 ® 2 C2H5OH + 2 CO2 + E
Det er denne anaerobe proces, der udnyttes ved alkoholfremstilling og bagning.
Analyseprincip:
Energien kan påvises ved varmetabet, altså temperaturstigning. Kuldioxid
kan påvises med indikator, BTB (BromThymolBlå) og som luftudvikling. Væksten
eller aktiviteten i kolben kan således udtrykkes ved CO2
frigivelsen. Ved at følge gasudviklingen kan man få et mål for aktiviteten og
derved et mål for omsætningen at sukker.
Der arbejdes med to opstillinger (grupperne fordeler sig så der arbejdes med begge opstillinger):
1. Tælling af bobler i gærrør. Tæl bobler
i et minut i gærrøret for hver fem minutter. Benyt det medfølgende
skema.
Der laves efter forsøget to grafer, som kommenteres: Afsættes bobler /
minut mod tiden i et koordinatsystem fås således et billede af hvilke perioder
væksten har været kraftigst. Lægges antal bobler per minut sammen fra gang
til gang gennem forsøget og afsættes mod tiden i et koordinatsystem, fås en
kurve der beskriver væksten i gærkulturen.
2.
Vægttab i kolben. Vej kolben med gærkulturen hvert femte minut.
Der laves efter forsøget to grafer, som kommenteres: Afsæt vægttabet
mod tiden i et koordinatsystem. Lægges vægttabet per måling sammen gennem
forsøget og afsættes mod tiden i et koordinatsystem, fås en kurve der
beskriver væksten i gærkulturen
Materialer
(Tælling af bobler i gærrør)
1 kolbe 250 ml
Gærrør med prop
25 g gær
10 g sukker
vand med stuetemperatur (ca. 25 C0)
termometer
BTB
Ur
Materialer
(Vægttab i kolbe)
1 kolbe 250 ml
25 g gær
10 g sukker
vand ved stuetemperatur (ca. 25 C0)
termometer
vægt (der benyttes den vægt der kan veje med 3 decimaler)
Ur
Fremgangsmåde
25 g gær opløses i 100 ml vand
10 g sukker opløses heri
50 ml vand tilsættes
temperatur noteres
gærrøret fyldes med vand og lidt BTB dryppes i (kun den ene opstilling, den
anden skal være åben)
forsøget starter
temperaturen i kolben måles og noteres igen efter ca. 30 minutter
(OBS: de der skal veje sørger for at den samlede vægt ikke overstiger 300 g)
Spørgsmål der skal besvares i rapporten:
1. Hvilket led i respirationsligningen påvises ved temperaturmåling
2. Hvad er temperaturstigning udtryk for
3. kender du det fra dig selv
4. Hvilket led påvises med BTB
5. Hvad skyldes vægttabet i kolben i forsøg nummer 2 ?
6. Hvilken måle metode synes umiddelbart den mest nøjagtige for hvad der sker i kolberne? begrund
7. Hvilke type kurver fremkommer der ved at lægge data sammen og angive dem mod tiden?
8. Hvad viser den anden kurve hvor vi afsættes data mod tiden?
9. Hvordan ville du foreslå at kurvens videre forløb så ud hvis man fortsatte dataopsamlingen over længere tid? Forklar hvad der sker i vækstkulturen.
10. Hvorfor kan de fremkomne kurver ikke direkte sammenlignes med gærvæksten
Tid i min | Antal bobler/min | Vægt I gram | Vægttab | Sammenlagte tal |
0 | ||||
5 | ||||
10 | ||||
15 | ||||
20 | ||||
25 | ||||
30 | ||||
35 | ||||
40 | ||||
45 | ||||
50 | ||||
55 | ||||
60 | ||||
65 | ||||
70 | ||||
75 | ||||
80 | ||||
85 | ||||
90 | ||||
Start temp. | temp. efter ____min |